Andra Maruta

Nume: Maruta Alexandra Irina
Data nasterii: 23 August 1986
Zodie: Fecioara
Locul nasterii: Campia Turzii, Romania
Parinti: Mama Viorica Mihai, Alexandru Mihai
Frati/Surori: Un frate Sandel
Culoarea ochilor: Caprui
Culoarea parului: Saten
Inaltime: 1.64
Greutate: 54 kg
Nationalitate:Roman
Etnie: Roman
Stare civila: Casatorita
Sot: Catalin Maruta
Ocupatie: Cantareata
Studii: Facultatea de Psihologie Muzicala, Universitatea Spiru Haret

Andra Maruta s-a nascut in Campia Turzii la 23 august 1986 si are una dintre cele mai bune voci feminine din tara. Este pasionata de muzica din copilarie, incepand sa cante de la o varsta frageda, a sustinut primul spectacol pe Scena Casei de Cultura din Campia Turzii cand avea 7 ani, unde a fost invitata de onoare la concursul “Tip Top Minitop”. Doi ani mai tarziu a participat la concursul national “Pe fir de balada” unde a cantat muzica populara, obtinand mentiune. La 11 ani a luat premiul intai la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorica “Toamna Berbecana” organizat de Centrul pentru Valorificarea Creatiei Artistice Cluj.

La initiativa regizorului Titus Munteanu, tatal Andrei a inscris-o la un concurs pentru admiterea in scoala minivedetelor

de la Bucuresti, fiind acceptata printre cei 12 copii, din 450 de participanti. Primul album din cariera sa Andra la inregistrat la varsta de 14 ani la studioul Dr. Costi, album ce cuprindea 10 piese in stilul pop-dance si R&B. Albumul a avut mare succes, promovand doua piese de pe el “In noapte ma trezesc” si Eu as da ce au devenit hit-urile anului, prima melodie a fost nominalizata la Premiile Industriei Muzicale Romanesti la trei sectiuni: pop, dance si R&B si a castigat premiul pentru cel mai bun proiect de debut.

Cel de-al doilea album al artistei a fost Dragostea mea si l-a lansat in 2002, de pe care a promovat tot doua melodii As vrea si Un ocean de-ai fi. In acelasi an a fost recunoscuta drept cea mai buna artista pop, a obtinut locul IV la Sectiunea Creatie in cadrul Festivalului de la Mamaia cu piesa E vina ta . In februarie 2003 a obtinut premiul pentru cea mai buna voce a momentului la Festivalul Cantecului de dragoste, si apoi a primit mai multe nominalizari la MTV Romania. Tot in 2003 a primit si Premiul pentru cea mai rapida ascensiune de la Societatea Nationala de Radio si un premiu de excelenta oferit de primaria sectorului 1 Bucuresti.

In 2004 a lansat un nou album, de pe care a promovat single-ul Vreau sarutarea ta impreuna cu Tiger 1, fiind de asemenea nominalizata la Premiile Radio Bucuresti pentru titlul de cel mai bun interpret. In 2007 a lansat impreuna cu fratele sau Sandel, primul album din cariera, de muzica folclorica intitulat De la frate la sora, album ce a primit la scurt timp de la lansare Discul de aur si apoi Discul de platina, iar pe 1 decembrie in acelasi an, cei doi frati au primit din partea casei de discuri trofeul Discul de diamant.

Pe 5 martie 2008 Andra a lansat un nou album intitulat Dragostea ramaneâ, de pe care a promovat melodia ce a dat si titlul albumului, in videoclip a filmat impreuna cu actualul sau sot, Catalin Maruta. In 2010 in decembrie a lansat un nou album Vis de iarna, iar ultimul single al artistei se numeste Something new si se bucura de mare succes. Pe langa muzica, Andra a cochetat si cu televiziunea, prezentand la Pro tv emisiunea karaoke O-la-la iar la Antena 1 Singuri cu vedeta. In curand va putea fi urmarita in juriul emisiunii concurs Romanii au talentâ. De-a lungul carierei sale Andra a castigat numeroase premii si concursuri, fiind una dintre cele mai bune artiste din tara.